torsdag 22. november 2007

Pressens Faglige Utvalg - PFU

PFU står for Pressens Faglige Utvalg og er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU er til for å behandle klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Punkt 3.2 i Vær varsom plakaten sier : Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk.


Bergensavisen hadde 4. september 1992 en artikkel med tittelen "TV-Bergen sender uten konsesjon" . Av artikkelen, som ikke er innklaget, fremgår at TV-Bergen på det tidspunkt sendte på nåde fra Nærkringkastingsnemnda fordi konsesjonærene var fratatt konsesjonene.

9. september hadde Bergensavisen en reportasje med tittelen "TV-Bergen mot stupet" . Ingressen lyder: "TV-Bergen er i ferd med å trekke sitt siste sukk. Etter det BA har bragt i erfaring, er kassen tom. Foreløpig finnes det ikke penger til neste lønnsutbetaling. Selskapet som sist ble reddet fra døden i månedsskiftet januar/februar i år, er i akutt mangel på likvide penger, og er pr. definisjon insolvent."

Under tittelen "-De mangler bankforbindelse" siterer BA en anonym kilde, som bekrefter avisens antakelse om at TV-Bergen ikke har noen bankforbindelse.

Reportasjen er utstyrt med et bilde av to tidligere medarbeidere i TV-Bergen. Bildeteksten lyder: "GIKK TIL TV-2: To dyktige TV-Bergen-medarbeidere, Atle Nielsen og Kjersti Bergesen, fikk nok. Nielsen etter å ha lest i avisen at programmet hans skulle tas av luften, Bergesen etter å ha blitt fristilt av den nye ledelsen. TV 2 sto klar med håven. Nå leder de "God ettermiddag, Norge"."

Ingen kommentarer: