torsdag 6. september 2007

Lekse til 06.09.07

Sammensatte tekster


Sammensatte tekster er bygd opp av «byggeklosser», som også blir kalt teksttyper. For å lage en sammensatt tekst må du bruke «byggeklosser». En mms med bilde + lyd = sammensatt tekst. Definisjonen på en sammensatt tekst er ; tekster som som kombinerer to eller flere teksttyper i et samlet uttrykk.

Mobiltelefonen er et godt eksempel på et medium som har utviklet seg fra å være et medium for ikke-sammensatte tekster til å bli et medium som kan formidle sammensatte tekster.

Før ble mobilen den brukt til bare en teksttype , mens nå kan vi kombinere de forskjellige teksttypene.

Gjennom digitale medier opptrer teksttypene i en ny sammenheng. Grunnen til at teksttypene var skilt fra hverandre før var mangel på materiale og teknikker. Digitaliseringen av dem har fjernet slike hindringer.

Konvergens vil si at medier og uttrykksformer som før var atskilt, nå langt på vei smelter sammen og framstår som nye medieuttrykk, teksttypene settes nå sammen på nye måter. Tross i den konvergense utviklingen ser vi en utvikling i Divergens ( Dvs at mediene deler seg opp eller sprer seg. )

Det er vanskelig å si hvor utviklingen fører hen. Men uannsett er vi som brukere en viktig medspiller i denne utviklingen. Vi lever i en tid der mye endrer seg raskt, og vi vet hva vi vil ha!

Ingen kommentarer: